Labirintul codependenței – Frank Minirth, Robert Hemfelt & Paul Meier

lei45,00

Stoc epuizat

Categorie:

Descriere

u chiar le negam? Altfel spus, suntem sau nu “codependenti”? Codependenta este definita ca – dependenta de anumite persoane, comportamente sau obiecte; nereusita de a-ti controla sentimentele, compensata prin controlul exercitat asupra oamenilor, obiectelor sau evenimentelor exterioare. Pentru codependenti, controlul sau lipsa acestuia este elementul central al fiecarui aspect al vietii lor.

Codependenta se poate manifesta si ca dependenta fata de o alta persoana. In acest caz, persoana afectata este atat de captivata de celalalt, incat sentimentul identitatii personale – al sinelui – este grav diminuat, inabusit, aproape eliminat de personalitatea si problemele celuilalt.

Persoanele codependente par a se comporta, spun autorii, ca un „aspirator care a luat-o razna”, absorbind nu numai alte persoane, ci si substante chimice (alcool sau droguri, in primul rand) ori lucruri (bani, mancare, sexualitate, munca), straduindu-se mereu sa-si umple golul afectiv. Pacientii tratati de autori au descris aceasta stare in felul urmator: „Trec prin viata fara nici un tel si ma simt de parca as fi gaura din mijlocul gogoasei. Ceva lipseste inlauntrul meu.”

Cartea este structurata in cinci parti. Prima parte ne ajuta sa intelegem ce este codependenta, cum se manifesta ea si care sunt consecintele ei distructive. In partea a doua sunt analizate cauzele codependentei: nevoile afective neimplinite, copilaria pierduta si dorinta obsesiva de a repara trecutul. In partea a treia a cartii sunt discutati factorii care ii inchid pe codependenti in cercul de fier al nefericirii: efectul bulgarelui de zapada, faza de negare si furia. Apoi, in partea a patra, este analizata influenta codependentei asupra relatiilor si modalitatea de a opri masinaria distrugatoare care macina mintea codependentului. In fine, in partea a cincea, cititorul este condus pas cu pas pe treptele, uneori dificile, alteori inaltatoare, care duc la vindecare.