Lacrimi pentru Urie – Nelu Chiriță

lei20,00

Descriere

O parte insemnata a literaturii crestine, atat cea devotionala, cat si cea teologica, s-a ocupat in detaliu de pacatul lui David si de procesul pocaintei care a urmat. Insa o atentie infima i-a fost acordata victimei principale a pacatului imparatului David, a infidelitatii Bat-Sebei sau a obedientei capitanului loab. Cu toate acestea, tragedia lui Urie ofera o multime de invataminte spirituale care nu trebuie neglijate. Intriga tesuta in istoria din cartea a doua a lui Samuel poate rivaliza cu o tragedie antica sau cu o piesa shakesperiana, avand, in final, un deznodamant care le depaseste pe acestea prin manifestarea judecatii divine.
Abordand un astfel de pasaj plin de tensiune si intriga, pastorul Nelu Chirita nu isi propune sa despice firul in patru de dragul analizei istorice sau teologice, ci mai degraba ne invita sa exploram irnpreuna ascunzisurile fiintei umane, universul deciziilor care ne marcheaza destinul.
Desi tonul scrierii este in esenta analitic, Nelu Chirita scrie ca pastor, parinte si consilier in acelasi timp. Bunaoara, cartea este impregnata de indemnuri rostite parinteste si pastoral de catre autor. El isi determina cititorii sa interactioneze cu Urie, ii obliga sa retraiasca momente cruciale din viata eroului cartii si chiar sa se implice sentimental, varsand macar o lacrima pentru Urie.
Parcurgand cartea, cititorul va descoperi faptul ca lacrimile pentru Urie sunt mai putine decat ne-am fi asteptat, fiindca cea care va triumfa va fi perspectiva eterna in fata careia este proiectat destinul lui Urie. El a fost pomul verde, secerat pe cand era credincios Dumnezeului lui Israel si imparatului David. Cei care sunt de plans sunt pomii uscati, oamenii care ar fi putut face ceva pentru a impiedica nedreptatea comisa impotriva sa, dar au esuat lamentabil. Tocmai acest context imbibat cu uneltiri si fapte rusinoase face cartea acesta extrem de actuala. Desi povestea este veche, evenimentele din ea tin de prezent – lumea nu a devenit cu nimic mai buna decat era in vremea lui David. Evident ca si lectiile spirituale care se desprind din istoria lui Urie sunt la fel de actuale.
Cand lacrimile pentru Urie inceteaza a mai fi o reflexie a durerii si neputintei in fata nedreptatii, ele devin lacrimi de bucurie. Retraim astfel experienta lui Asaf, inchinatorul care a invatat in Templul lui Dumnezeu aceeasi lectie spirituala, dupa ce a luat seama la sfarsitul celor rai si la triumful celor neprihaniti. “Carnea si inima pot sa mi se prapadeasca: fiindca Dumnezeu va fi pururi stanca inimii mele si partea mea de mostenire… Cat pentru mine, fericirea mea este sa ma apropii de Dumnezeu: pe Domnul Dumnezeu Il fac locul meu de adapost, ca sa povestesc toate lucrarile Tale.” (Psalmul 73:26, 28)

— Vasilica Croitor