Maria, cea mai strălucită educatoare din istorie – Augusto Cury

lei25,00

Stoc epuizat

Descriere

Maria, cea mai stralucita educatoare din istorie

Cele zece principii pe care le‑a folosit Maria în educaţia Copilului Isus. O viziune a psihologiei, psihiatriei şi pedagogiei asupra celei mai vestite şi mai necunoscute femei din istorie.

Iată ce spune autorul:

Am petrecut mult timp, în cadrul limitelor mele, că psihiatru, psihoterapeut şi cercetător în psihologie, ca să studiez personalitatea Mariei. M-am aplecat asupra detaliilor reacţiilor ei, relatate în biografiile lui Iisus, numitele Evanghelii, în diferite versiuni. Am căutat să evit textele fără credibilitate istorică. Mulţi creştini nu ştiu că Maria este singura femeie preamărită în Coran, textul sacru al islamismului. Nenumăraţi oameni o preamăresc pe Maria zilnic, dar nu-şi dau seama că zonele cele mai intime ale personalităţii ei rămân necunoscute. Rareori cineva a ieşit din sfera religioasă şi a căutat să-i cerceteze intelectul. Această carte respectă toate religiile – însă nu se concentrează pe viziunea catolică, pe cea protestantă sau pe altă credinţă.

Este o carte care analizează latura umană a Mariei, personalitatea ei, inteligenţa ei, rolul ei fantastic că educatoare, capacitatea ei de a depăşi intemperiile vieţii şi de a-şi proteja emoţionalul. Nu are o viziune teologică sau religioasă, ci o percepţie din câteva unghiuri de vedere ale psihiatriei, ale psihologiei, ale filozofiei şi ale pedagogiei. Dacă ea ar fi fost o femeie fragilă, asaltată de frică şi de stres, ar fi putut să-L educe pe Fiul lui Dumnezeu, a cărui viaţă a fost presărată de chinuri şi respingeri? Dacă ar fi fost nesigură şi superprotectoare, n-ar fi afectat ea trăirea emoţională a copilului? Dacă i-ar fi plăcut ostentaţia şi nu discreţia, procesul ei educaţional n-ar fi fost un dezastru? În vremurile actuale – în care educaţia mondială, de la învăţământul primar până la universitate, formează o masă de tineri care nu gândesc în mod critic şi nici nu ştiu să înfrunte provocările existenţiale – studierea femeii care a primit sarcina de a-L educa pe Copilul Iisus ne oxigenează inteligența.

Acest text va fi dezvoltat pornind de la cercetarea celor zece principii pe care le-a folosit Maria, în mod conştient sau spontan, în educaţia lui Iisus. Aceste principii au transformat-o, după părerea mea, în cea mai strălucită educatoare din istorie, precum şi în cea mai fascinantă dintre femei. Probabil că Maria pe care o voi descrie ne va ului. Este de presupus că, sub privirea cercetării, ea va apărea mai complexă, mai înţeleaptă, mai senină şi mai interesantă decât şi-au imaginat vreodată mulţi catolici, protestanţi, ca şi mulţi islamişti.