În căutarea fericirii – Ezechel Suciu

lei25,00

Stoc epuizat

Categorie:

Descriere

Am inceput scrierea acestei carti prin a cauta o definitie a notiunii de fericire, iar pentru aceasta am apelat mai intai la “Dictionarul explicativ al limbii romane”. Si iata ce am gasit:

Stare de multumire sufleteasca intensa si deplina. Stare de satisfactie deplina, beatitudine. Starea omului caruia nu-i lipseste nimic si are corpul si sufletul sanatos.

M-am oprit apoi la alte zeci de definitii ale fericirii, formulate de unii dintre marii ganditori sau de oameni celebri. Redau aici cateva din ele, iar altele vor fi mentionate pe parcurs in cuprinsul cartii:

Fericirea este starea unei fiinte rationale in lume, careia, in intregul existentei ei, totul ii merge dupa dorinta si vointa (ImmanuelKant).
Fericirea reprezinta experienta spirituala de a trai fiecare minut cu iubire, gratie si recunostinta (Dennis Waitley).
Cand ceea ce suntem este ceea ce vrem sa fim, aceea e fericire (Malcolm Forbes).
Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci (Mahatma Gandhi).
Fericirea este rezultatul descoperirii ca nu este necesar sa ai ceea ce vrei (James Feibleman).
Fericirea este multumirea de sine (Aristotel)…

Privita din perspectiva biblica, starea de fericire ar putea fi definita cam asa:

Fericirea unui om consta in implinirea nevoilor imprimate de Creator in fiinta sa, pe Calea Mielului, si nu pe Calea Sarpelui, acordand prioritate implinirii nevoilor duhovnicesti si bucurandu-se si de implinirea, in functie de posibilitati, a celorlalte nevoi trupesti sau sufletesti, dar totodata pe deplin constient de faptul ca fericirea deplina o va dobandi doar in Imparatia cerurilor.

Teologul englez C. S. Lewis a surprins foarte bine aceasta asteptare dupa fericirea deplina a celui credincios, cand a scris aceste cuvinte:

Daca gasesc in mine dorinte pe care nimic din lumea aceasta nu le poate satisface, singura explicatie logica este aceea ca eu am fost facut pentru o alta lume…

In definitiv, sa nu uitam ca viata pamanteasca este numai o calatorie, si nu o destinatie. Calea pe care o vom urma in viata, ea va decide eterna noastra destinatie.