Când leul rage – Silviu Tatu

lei33,00

Descriere

Cercetarea cartii lui Amos a urmat de-a lungul secolelor si mai ales in ultimele decade un traseu inspirat de evolutia cercetarii biblice in general si a criticii Vechiului Testament si a miscarii si literaturii profetice in particular. Acest comentariu vine dupa mai bine de 30 de ani de la publicarea primei lucrari de acest fel in limba romana asupra profetiei lui Amos.

Pentru facilitarea lecturii profetilor in general, capitolul introductiv abordeaza particularitatile discursului profetic din perspectiva criticii literare, cu exemple din scrierile profetilor israeliti. Al doilea capitol trece in revista problemele de natura introductiva ale cartii Amos, chestiuni care privesc autorul, data scrierii, calitatea documentului si a scriiturii, structura literara, continutul teologic si relatia sa cu Noul Testament.

Urmatoarele capitole sunt consacrate celor cinci sectiuni majore ale profetiei. Textul este studiat pe unitatile impuse de structura poetica a discursului profetic. Este acordata atentie atat chestiunilor de natura literara si gramaticala, cat si celor de context socio-cultural si istoric. Accentul este pus pe textul existent in defavoarea investigarii posibilelor surse.
La capatul muncii sufletului de a percepe mesajul lui Amos, dincolo de oracole si vedenii, se afla lummea revelatiei lui Dumnezeu care ne poate incalzi sufletul si ne poate da directie chiar si in secolul al XXI-lea.