Mâine – sau amânarea este hoțul timpului – Maria Edgeworth

lei18,00

Descriere

Dintre toate cartile pe care le-am citit legate de etica muncii, perseverenta si harnicie, niciuna nu m-a fascinat la fel de mult ca aceasta. Puterea de influenta din aceasta istorioara este atat de profunda, incat nu poti sa nu te temi sa lasi pe maine ceea ce ai putea face astazi.
Cand am inceput sa citesc pentru prima data cartea Maine, mi-am zis ca e prea buna ca sa fie adevarata si marturisesc ca inca mai am unele dubii. Dar textul afirma ca povestirea se bazeaza pe fapte adevarate si ca a fost gasita intr-o mansarda de pe strada Swallow din Londra. Indiferent daca aceasta relatare este adevarata sau nu, cate intamplari incredibile si nefericite sunt cuprinse in aceste pagini si mai ales, cat de puternic ne sunt transmise consecintele AMANARII!
Autorul prezinta scuze pentru amanare cu atata sinceritate si universalitate, incat cititorii vor regasi cu usurinta in ei insisi caracteristici asemanatoare, simtind apasarea condamnarii atat de intens, incat o decizie imediata de corectare este inevitabila. Aceasta povestire captivanta nu va iesi cu usurinta din memoria nimanui, pentru ca atat copiii, cat si adultii se pot identifica cu Basil Lowe, exemplul nostru pentru cum sa nu fii.
Calatoria cartii Maine incepe in Londra, continua in China pentru a prezenta cateva obiceiuri si elemente de cultura din Perking de la inceputul secolului al XIX-lea. Ne imbarcam apoi spre tanara America, alaturi de nenumarati emigranti, cercetand experiente captivante care dau o nota de autenticitate povestirii. Bogata in cultura si istorie, povestirea ia sfarsit odata cu intoarcerea in Anglia.
Daca ma gandesc la viata si la tribuna ei colorata de muncitori si locuri de munca, inteleg ca aceasta povestire e mai relevanta pentru America secolului XXI decat ar indrazni cineva sa creada. Nu ma refer la lenesul care isi lasa treburile in mod clar de azi pe maine, ci la crestinul care munceste din greu, merge acasa, se uita un pic la televizor, isi strange bani pentru concediul anual, frecventeaza o biserica si citeste ziare; insa dintr-un anume motiv nu este implinit in viata. Cred ca aceasta carte va avea un impact profund in viata unui asemenea om. Am putea face mult mai multe lucruri daca am lua aminte la avertismentul din Eclesiastul, ca tot ce gasesc mainile noastre sa faca, sa facem cu toata puterea noastra.