Fericita mea robie – Szilagyi Sandor

lei7,00

Categorii: ,

Descriere

Cartea lui Szilagyi este o expunere a unor trairi, o marturisire de credinta, si nu un act de acuzare. El nu poate raspunde de faptul daca istoria sa, scrisa fara pic de ura, fara cuvinte acuzatoare, apasa pe constiinta contemporanilor sai.

Szilagyi Sandor nu se afirma inaintea noastra ca un erou de roman. Inaltul sau eroism numai prin credinta poate fi recunoscut. Autorul isi impartaseste doar propriile sale experiente si ne pregateste si pe noi pentru a suporta greutati neasteptate. Neobosit, el si-a indeplinit misiunea si pentru aceia care s-au aflat in serviciul neomeniei. El insusi scrie:
“… in imprejurimile orasului Bruxelles, intr-o noapte, un caine a trezit pe locatarii unei case invecinate al carei acoperis era in flacari si astfel toti au putut sa scape. Din intamplare vecinul era hingher. Stiu, si pe noi din toate partile vor sa ne zdrobeasca, dar mie mi-ar placea sa mantuiesc pe toti hingherii mei.”

Cartea este un fragment de istorie inca nescrisa, a unei epoci inumane, care obliga pe oricine sa adauge propriul sau fragment. Manuscrisul a colindat Apusul ani de zile, fara sa-i fi venit randul la publicare pana acum. Religiosii au gasit-o prea politica, politicienii au gasit-o prea religioasa.