Creștinismul de-a lungul secolelor – Earle E. Cairns

lei50,00

Categorii: ,

Descriere

Creştinismul de-a lungul secolelor îl va ajuta pe student să înţeleagă prezentul din scrutarea atentă a trecutului. Cât este de important ca Biserica să-şi articuleze credinţa sub forma unor crezuri se poate înţelege cel mai bine dacă ne uităm la dezvoltarea ei de-a lungul timpului. In plus, studiul apariţiei diferitelor confesiuni în interiorul creştinismului ne conştientizează încă o dată de acele probleme doctrinare sau practice care au dus în trecut la separări între biserici, dar, în acelaşi timp, ne dă certitudinea că Biserica lui Cristos este în esenţă una singură, prin credinţa într-un Domn comun.

Cartea de faţă se adresează în primul rând studenţilor de seminare şi de institute teologice, dar şi tuturor acelora dornici să cunoască mai multe despre trecutul de două ori milenar al creştinismului.

Earle Cairns scrie istoria creştinismului din perspectiva credinţei. Pornind de la afirmaţia lui Augustin că „derularea istoriei umane se face înspre şi apoi dinspre Cruce”, el argumentează că „istoria Bisericii îl prezintă pe Duhul lui Dumnezeu lucrând prin Biserică. Concepţia lui despre istorie nu este nici optimistă, nici pesimistă, ci mai degrabă o combinaţie realistă a ambelor, pe care el o numeşte optimism pesimist; cu alte cuvinte, Cairns este convins de eşecul omului şi se bazează pe revelaţia incontestabilă din partea lui Dumnezeu şi pe harul Lui. De asemenea, urmăreşte manifestarea gloriei lui Dumnezeu în toată desfăşurarea istoriei până în prezent.

Punându-ne în mână această carte, Dr. Cairns ne dă nouă, creştinilor, prilejul să înţelegem mai bine extraordinara zestre spirituală pe care am moştenit-o de la înaintaşii noştri în credinţă.

Earle E. Cairns a absolvit Seminarul Teologic Prezbiterian din Omaha şi Universitatea din Nebrasca. Este membru al Societăţii Americane de Istoria Bisericii, al Asociaţiei Istorice Americane şi al Conferinţei pentru Credinţă şi Istorie. Dr. Cairns a fost profesor de istorie la Colegiul Wheaton din 1943 până în 1977.