Scrisori – John Newton

lei25,00

Categorie:

Descriere

John Newton (1725-1807), marinar, predicator și scriitor de imuri, a fost una din personalitățile cele mai colorate în marea trezire evanghelică din secolul al XVIII-lea. „Odată fiind un păgân și un libertin, un negustor de sclavi în Africa”, a scris pentru propriul epitaf: „prin îmbelșugata milă a lui Isus Hristos, păstrat, restaurat, iertat și rânduit să predice credința pe care s-a trudit mult să o distrugă”.

Corespondența sa a fost mijlocul prin care Newton și-a îndeplinit lucrarea distinctivă de „autor de scrisori par excellence al Trezirii Evanghelice”. Înțelegerea lui asupra Scripturii și experiența personală profundă, nenumărații săi prieteni (printre ei Whitefield, Cowper și Wilberforce), nenumăratele sale încercări, pastoratul lui de la țară, stilul lui puternic, clar, conversațional, toți acești factori s-au îmbinat pentru a-l pregăti pe autorul imnului „Ce dulce răsună numele lui Isus”, pentru punerea în negoț a darului lui special.

Aceste scrisori practice acoperă o mare varietate de subiecte și țintesc „să-l facă pe credincios asemenea lui Hristos”.

Fragmente sugestive

Scrisorile lui Newton sunt expresia fiinţei sale lăuntrice; el vorbeşte corespondenţilor săi ca unor suflete cărora „atunci când am răgaz, le trimit inima mea la fiecare, pe rând.” Dar aşa cum acestea reflectă lucrarea harului din viaţa lui, tot astfel ele sunt în acelaşi timp şi o oglindire a gândirii şi a practicii evanghelice din vremea respectivă. Lucrul acesta ne este de folos în mod deosebit nouă, fiindcă viaţa spirituală a Bisericii lui Hristos nu este întotdeauna la acelaşi nivel de putere şi curăţie şi este foarte uşor ca într-o vreme ca aceasta să uităm adevărata natură a religiei evanghelice vitale. În legătură cu aceasta, paginile acestei cărţi aduc cu forţă la lumină unele lucruri de care trebuie să ne amintim astăzi.

Toţi cei care găsesc plăcere în a urmări lucrarea lui Dumnezeu din sufletul omului, toţi cei chinuiţi de păcat şi ispită, toţi cei care caută călăuzire în viaţa de creştin, vor găsi o mină adâncă în scrisorile lui John Newton. Aici sunt bogăţii din belşug pentru săracii turmei lui Hristos.